Aktiviteter

Slow Food Danmark Generalforsamling 2025

Onsdag d. 9. april kl. 17:00 til 18:45 eller med spisning og film til kl. 21:30
København

Slow Food Danmarks ordinære generalforsamling med kaffe og hjemmebag og dagsorden iflg. vedtægterne.

Vi skal vælge ny forperson og bestyrelse og tale om det forgangne og det kommende år.
Medlemmer og ikke-medlemmer med interesse i at stille op til bestyrelsen eller på anden måde bidrage til Slow Foods aktiviteter er velkomne.

Læs det hele, når du melder dig til.

To billet-typer:
Enten: Kun generalforsamling. Deltagelse er gratis.

Eller: Generalforsamling, fælles spisning og fremvisning af filmen „Jeg tror, vi starter som lys‟. Deltagerbetaling for maden, 80 kr. Drikkevarer kan tilkøbes.

Filmen „Jeg tror, vi starter som lys‟

Vi er meget glade for at få lov at fremvise denne sanselige og poetiske film om jorden, der forsvinder under os – og om dem, der kæmper for at genskabe den. En etnografisk rejse under jordens overflade, der udforsker de komplekse forhold mellem mikroorganismer, planter og sollys. Filmen om regenerative danske jordbrugere er skabt af antropologerne Emma Harris og Sille Skovgaard. Varighed 40 min.

Filmen får premiere på Copenhagen Dox i marts. Se trailer.

Køb din mad direkte fra bonden – årets første Grønt Marked

Søndag d. 4. maj 2025 kl. 10-15
GRØNT Marked, Gammelholm, Havnegade 54, 1058 København

Illustration af Grønt Marked på Gammelholm

Efter en lang vinter er de første forårs-grøntsager klar – direkte fra bonden til dig. Slow Food deltager på Grønt Markeds allerførste marked i 2025. Fyld indkøbsposen til hele ugen med mad købt hos lokale landbrugere og små-skala producenter.

Slow Food Danmark, Madland og Dansk Vegetarisk Forening deltager som en del af det store, internationale Beautifood projekt. Formålet er at engagere borgere i hele Europa i meningsfulde diskussioner om den indflydelse vores fødevaresystem har på miljøet, klimaet og folkesundheden. Beautifood vil gerne inspirere forbrugere til både eftertanke og aktiv deltagelse i den demokratiske proces samt skabe dialog mellem borgere og beslutningstagere for at skabe en bæredygtig fremtid i det europæiske fødevaresystem. Vejen fra jord til bord skal forkortes, vi skal mindske indtaget af animalsk protein og reducere madspil. Borgerne bliver medskabere af en mere god, ren, retfærdig og mere „beautiful‟ fremtid. Læs mere om Beautifood.

Mere info om dagens aktiviteter følger.

Læs mere om Grønt Marked, hver søndag i skiftevis Indre By, Vesterbro, Nørrebro og Frederiksberg.
Grønt Marked er en non-profit bondemarked-organisation. Deres ambition er at gøre lokal, frisk og sæsonbestemt mad tilgængeligt for alle,
samt at skabe en sund og stærk forbindelse mellem producenterne på landet og folket i byen.
Følg Grønt Marked på Instagram.

[ENG]

After a long winter, the first spring vegetables are ready – directly from the farmer to you. Slow Food participates in the very first Grønt Market of the season 2025. Fill your shopping bag for the whole week with food bought directly from local farmers and small-scale producers.

Slow Food Denmark, Madland and Danish Vegetarian Association participates as part of the big, international Beautifood project. The purpose is to engage citizens in meaningful discussions about the impact of our food system on the environment, climate, and public health.  Beautifood aims to stimulate reflection and inspire to active participation in the democratic process, fostering dialogue between citizens and decision-makers to shape a sustainable future for the European food system. Shortening the food supply chain, reducing animal protein consumption, and cutting down on waste. Citizens become co-creators of a better, cleaner, fairer and more beautiful future. Read more about Beautifood.

More info to come about the day’s activities.

Read more about Grønt Marked, every Sunday alternating between Indre By, Vesterbro, Nørrebro og Frederiksberg.
Grønt Marked is a non-profit farmers market organisation. Their intention is to make local, fresh and seasonal food more available to everyone while building a stronger connection and community between farmers and eaters.
Follow Grønt Marked on Instagram.

Illustration: Grønt Marked

Slow Food Fællesspisning / Bimonthly Potluck May

Onsdag d. 7. maj 2025 kl. 17:30 – 21:00
I København, nær metro

Mennesker mødes over et godt måltid mad. Viden bliver delt. Nye tanker og ideer opstår… Kom med, når Slow Food Danmark inviterer til gratis fællesspisning. Alle medbringer en ret til 2-4 personer – og sådan opstår en dejlig middag i fællesskab og med livlig samtale om forandringen af fødevaresystemet.

Inden middagen fortæller ét af Slow Food medlemmerne om det, der ligger ham/hende på hjerte. Mere info følger.

Alle er velkomne, man behøver ikke at være medlem. Vi taler både dansk og engelsk.

Tilmeld dig her (gratis)

[English]

People meet over a delicious meal. They share knowledge. New thoughts and ideas arise. Please join us, when Slow Food Denmark invites you to a free potluck dinner. Everyone takes a dish for 2-4 persons – and we will have a lovely dinner in good company and with lively conversation about the change of the food system.

Before dinner one of the Slow Food members will share his/her knowledge about a topic at heart. More info to come.

Everybody is welcome, it is not necessary to be a member. Both Danish and English will be spoken.

Please sign up (free)

Tidligere aktiviteter

Slow Food Sammenskudsmiddag / Bimonthly Potluck Dinner March

Onsdag d. 12 marts 2025 kl. 17:30 – 21:00
I København, nær metro

Mennesker mødes over et godt måltid mad. Viden bliver delt. Nye tanker og ideer opstår… Kom med, når Slow Food Danmark inviterer til gratis sammenskudsmiddag. Alle medbringer en ret til 2-4 personer – og sådan opstår en dejlig middag i fællesskab og med livlig samtale om forandringen af fødevaresystemet.

Inden middagen fortæller ét af Slow Food medlemmerne om det, der ligger ham/hende på hjerte. Denne gang gang er emnet Slow Food Farms, et nyt globalt netværk af agro-økologiske jordbrug. Hvad er Slow Food Farms i en dansk sammenhæng? Læs mere.

Alle er velkomne, man behøver ikke at være medlem. Vi taler både dansk og engelsk.

Tilmeld dig her (gratis)

[English]

People meet over a delicious meal. They share knowledge. New thoughts and ideas arise. Please join us, when Slow Food Denmark invites you to a free potluck dinner. Everyone takes a dish for 2-4 persons – and we will have a lovely dinner in good company and with lively conversation about the change of the food system.

Before dinner one of the Slow Food members will share his/her knowledge about a topic at heart. This time the subject is Slow Food Farms, a new global network of agroecological farms. What is a Slow Food Farm in a Danish context? Read more.

Everybody is welcome, it is not necessary to be a member. Both Danish and English will be spoken.

Please sign up (free)

Slow Food Diplomer 2025

Søndag den 8. december 2024 – formiddag

Grønt Marked på Litauens Plads, København V

År 2024 slutter med en fejring. Vi uddeler for 3. gang Slow Food Diplomer. Formålet er

  • at synliggøre lødige producenter og spisesteder
  • at styrke netværket blandt små stærke madaktører

Det er altså et skulderklap til nogle af dem, som arbejder ud fra et værdisæt med fokus på god, ren og retfærdig mad. Det skal smage godt, og arbejdet skal gøres samvittighedsfuldt og med umage. Vi ser også gerne, at det er aktører som bruger kræfter på formidling. Årets nominerede ligger spredt over hele landet, og det viser, at spændende ting spirer og gror…

I år står Sandra Willumsen i spidsen for juryen, hun er ildsjæl, frugtplantageejer og meget andet. Overrækkelsen af diplomer med oplæg fra vinderne foregår søndag den 8. december om formiddagen på Grønt Marked. Følg med på Facebook og Instagram, så kommer programmet for dagen snart.

Slow Food Sammenskudsmiddag / Bimonthly Potluck Dinner January

Onsdag d. 15. januar 2025 kl. 17:30 – 21:00
I København, nær metro

Mennesker mødes over et godt måltid mad. Viden bliver delt. Nye tanker og ideer opstår… Kom med, når Slow Food Danmark for anden gang inviterer til gratis sammenskudsmiddag, hvor vi deler tanker og viden om Slow Food og forandringen af fødevaresystemet.

Inden middagen fortæller ét af Slow Food medlemmerne om det, der ligger ham/hende på hjerte. Denne gang gang er emnet olivenolie, og Rie Boberg præsenterer sæsonens helt friske olie i en lille smagning. Den er fra hendes olivenlund i Toscana.

Alle er velkomne, man behøver ikke at være medlem.

Tilmeld dig her (gratis) – og læs om vores sammenskudsmiddag

[English]

People meet over a delicious meal. They share knowledge. New thoughts and ideas arise. Please join us, when Slow Food Denmark invites you to a second, free potluck dinner, where we share thoughts and ideas about Slow Food and the change of the food system.

Before dinner one of the Slow Food members will share his/her knowledge about a topic at heart. This time Rie Boberg will present the season’s freshly pressed olive oil in a small tasting. The oil is from her own grove in Tuscany. 

Everybody is welcome, it is not necessary to be a member. 

Please sign up (free) – and read about our potluck dinner

De fantastiske kyllinger fra Gothenborg

Fredag d. 7. februar 2025 kl. 18:00 til 22:00

Slow Food Danmark er stolte over at kunne indbyde til denne middag med gode kyllinger fra Gothenborg, tilberedet af kokke fra SUBSTANS i Aarhus. Gothenborg Fjerkræ har modtaget Slow Food Danmarks diplom for 2024 som en madaktør, vi gerne vil give et klap på skulderen for deres mangeårige bundsolide indsats for at levere fjerkræ på fuglens præmisser i en kvalitet, der kan smages. Arrangementet præsenterer historien og visionerne bag Gothenborg – og så skal vi smage de lækre kyllinger tilberedt af Michelin-kokkene fra Substans.

Menuen er:
3 små snacks
Sprødt brød m lever, majs og kirsebær
Grillspyd af hjerte, svampe + merian
Tomat – andefedt – løg – basilikum

Hovedret
Confiteret kyllingelår. Grønne bønner – skind – æble. Kartoffel – rygeost – brøndkarse

Dessert
Blomme m. creme fraiche, havre og peber


Sted
Gothenborg
Gothenborgvej 3
8653 Them

Tilmeldingsfrist
Mandag d. 20. januar 2025 kl. 09:00

Tilmeld Link
https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/30/

Odsherred Inspirationsmarked

Søndag den 25. august åbner for ellevte gang deres marked med produkter fra små, lokale håndværksproducenter. Markedet har altid tiltrukket et trofast publikum, som hvert år vender tilbage i håb om, at deres yndlingsprodukter igen er til salg. Det vil igen i år finde sted i Lestrup, på Toftegården, Egebjergvej 257, hvor der er gode parkeringsmuligheder. Sommerens ustadige klima har været godt for grønsags- og frugtavlerne og man vil kunne finde et rigt udvalgt af grønsager, kartofler, løg og græskar og friskpresset æblemost af de allerførste æbler. Man kan også finde forarbejde produkter som cider, vin, mjød og valnøddebitter. Der mangler heller ikke søde sager som marmelade, figner, honning og Isværkstedets økologiske is og parfait, en håndrørt honningis fra Agerbo. Der bliver også mulighed med at sidde ved langborde og spise en skøn, økologisk frokost, tilberedt af kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz eller drikke kaffe fra Slow Foods Coffee Coalition med vafler og blommetærte.
Slow Food Inspirationsmarked er en del af den internationale græsrodsbevægelse Slow Food, og formålet er at inspirere og fremme lokale små-og mikro-producenters udvikling og handel med bæredygtigt produceret mad og drikke. Det er ønsket både at skabe fællesskab blandt deltagerne og inspirere flere til at bruge egne råvarer.

Æbledag 2024

Søndag den 6. oktober 2024, kl 13.00-17.00 på Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand.

Slow Food Danmark vil gerne sætte fokus på sæsonens råvarer og inspirere til hvad havens æbler kan
bruges til.

Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand er en gammel nedlagt æbleplantage, hvor de gamle æbletræer stadig
står, op det er denne have, der danner rammen om en eftermiddag i æblets tegn.

Aktiviteter kl 13.00-17.00

  • Man er velkommen til at plukke og samle æbler til eget brug, medbring evt. selv pose/kurv.
  • Hør om havens æblesorter, der er nogle af de samme der er optaget fra Danmark i Ark of Taste der er Slow Foods internationale katalog over unik og lokal mad fra hele verdenen.
  • Vær med til at presse æbler til most, medbring gerne flasker, der kan også købes glasflasker på stedet, hvis man gerne vil have rå æblemost med hjem, bemærk at holdbarheden ikke er ret lang.
  • Der tilbydes smagsprøver på blandt andet hjemmelavet æblecider, æblesnaps, tørrede æbleringe, æblekage og dertil kaffe og saftevand.
  • Hør mere om hvad Slow Food er og hvordan du kan blive medlem og
    være med i det verdensomspændende netværk og interesseorganisation der arbejder for god, ren og bæredygtig mad og landbrug.

Påklædning efter vejret, da mange af aktiviteterne er udendørs.
Arrangementet er åbent for alle og er gratis.

ISEFJORDENS SIDSTE FISKER

billede fra Isefjordens sidste fisker – Egebjerg-Odsherred

En dag ved fjorden med fortællinger og fremtidsudsigter

Søndag den 2. juni 2024

Egebjorg Kultur- og Forsamlingshus, Ved Kirken 4, 4500 Nykøbing S

Hvad betyder Isefjorden for det lokale liv i Odsherred, og hvad betyder det levede liv langs kysten for fjorden?

Siden 80´erne har det ikke skortet på advarsler om, hvordan kvælstofudledning til Isefjorden kan ødelægge dens økologiske system. Fisk, fjordrejer, og nu i 2024 er ålegræsset og de kystnære brunalger næsten væk. Alligevel har politikerne endnu ikke gjort noget for at begrænse  industrilandbrugets udledninger til kystmiljøet.

Program

10.00- 10.15 Ankomst 

 10.15 – 11.00 Nis Olssen bifangstfisker, tidligere journalist og medlem af Kystliv giver os et kulturhistorisk tilbageblik på livet langs kysten og livet i og på Isefjorden siden 1950´erne. 

 11.15 – 12.00 Jan Henningsen, civilingeniør og sportsdykker har gennem en årrække dykket ved Kongsøreskov og Sandskredet og filmet det fortryllende undervandslandskabs liv langs fjordens kyster. Han var en af de første der forsøgte at få myndighederne til at forstå at livet i Isefjorden er døende.  

 12.00 – 13.00 Frokost pause. Servering af forskelligt godt fra havet garneret med sprødstegt tang 

 13.00 – 13.45 Gunni Ærtebjerg, havbiolog, medlem af DNO og gennem 30 år ansat i Danmarks Miljøundersøgelser som ansvarlig for forureningsovervågningen af de danske farvande. Hvad mener han om udviklingen og myndighedernes mulighed for regulering? Og kan han give et bud på hvordan vi får livet tilbage i fjorden? 

 13.45 – 14.00 Kaffe og te  

 14.00 – 14.45 Borgmester Karina Vincent er inviteret til at fortælle om kommunens politiske muligheder for at redde livet i Fjorden. Hun søgte at etablere ” Fjordnettet”, et netværk bestående af de kommuner der har kyst ned til fjorden. Hvad er meningen med netværket og hvordan er det gået? Hun vil også gøre os klogere på hvordan samarbejdet med landmændene om at begrænse udledningerne til vandmiljøet forløber.

 14.45- 15.00 Afrunding og spørgsmål. 

Pris 100 kr pr person inklusiv frokost med strandkrabbe suppe og andet godt fra havet. Tilmelding ved betaling til MobilPay nummer 4913CW.

Arrangementet er i samarbejde med DNO

https://www.facebook.com/events/s/temadag-om-isefjordens-tilstan/1443957032892321/

Exploring food and Cities with Carolyn Steel

Saturday, September 30th 2023 18.00-20.00 we have the honour of hosting Carolyn Steel for a talk about food and cities.

During the evening, we will explore and discuss the role that farmers markets play in making local, seasonal, and fresh food more accessible in cities while bridging the knowledge gap from farm to fork and building resilient communities in public, urban spaces. This event is organised by Grønt Marked and Slow Food Danmark, as part of a series of events to highlight and celebrate the work done by the winners of the 2023 Slow Food Danmark Awards. Join us for an evening of thought-provoking discussion and inspiration. All proceeds from the ticket sales on this event go to raising funds for Grace Kbh, who aim to provide shelter, support and love for people living in the streets of Copenhagen. Read more about Grace Kbh here: https://www.blaakors.dk/…/vaeresteder/grace-i-koebenhavn

Buy your tickets here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/24/

Fish and Chips at Lille Bakery
After the talk, there will be fish and chips at Lille Bakery! You can purchase your tickets for the fish and chips here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/26/

About Carolyn Steel
Carolyn is a distinguished author, architect, and educator whose work has left an indelible mark on how we perceive and interact with our urban surroundings. Her critically acclaimed books, „Hungry City: How Food Shapes Our Lives‟ (2008) and „Sitopia: How Food Can Save the World‟ (2020), have been translated into 15 languages, offering readers profound perspectives on the significance of food in our lives. Carolyn’s concept of ‚sitopia‛ (food-place) has garnered international recognition and resonated across diverse fields, from academia to design, industry, and the arts.

For more information about Carolyn Steel and her work, go to www.carolynsteel.com

2. september 2023 | Besøg pa Yduns Have

2. september 2023 | Besøg pa Yduns Have

Slow Food Danmark fejrer vinderen af Diplom 2023 : Yduns Have. Vi holder en langbordmiddag på den idylliske gård på Samsø. Middagen foregår som en del af Økologisk Høstmarked på Samsø.

Der bliver serveret en lækker middag, tilberedt over bål med udgangspunkt i afgrøderne fra Yduns Have. Vi tilbyder endvidere gæsterne at overnatte i bjælkehytter ved Stavns Fjord og gå med på en markvandring på gården om søndagen (den 3. septmber).