Aktiviteter

ISEFJORDENS SIDSTE FISKER

billede fra Isefjordens sidste fisker – Egebjerg-Odsherred

En dag ved fjorden med fortællinger og fremtidsudsigter

Søndag den 2. juni 2024

Egebjorg Kultur- og Forsamlingshus, Ved Kirken 4, 4500 Nykøbing S

Hvad betyder Isefjorden for det lokale liv i Odsherred, og hvad betyder det levede liv langs kysten for fjorden?

Siden 80´erne har det ikke skortet på advarsler om, hvordan kvælstofudledning til Isefjorden kan ødelægge dens økologiske system. Fisk, fjordrejer, og nu i 2024 er ålegræsset og de kystnære brunalger næsten væk. Alligevel har politikerne endnu ikke gjort noget for at begrænse  industrilandbrugets udledninger til kystmiljøet.

Program

10.00- 10.15 Ankomst 

 10.15 – 11.00 Nis Olssen bifangstfisker, tidligere journalist og medlem af Kystliv giver os et kulturhistorisk tilbageblik på livet langs kysten og livet i og på Isefjorden siden 1950´erne. 

 11.15 – 12.00 Jan Henningsen, civilingeniør og sportsdykker har gennem en årrække dykket ved Kongsøreskov og Sandskredet og filmet det fortryllende undervandslandskabs liv langs fjordens kyster. Han var en af de første der forsøgte at få myndighederne til at forstå at livet i Isefjorden er døende.  

 12.00 – 13.00 Frokost pause. Servering af forskelligt godt fra havet garneret med sprødstegt tang 

 13.00 – 13.45 Gunni Ærtebjerg, havbiolog, medlem af DNO og gennem 30 år ansat i Danmarks Miljøundersøgelser som ansvarlig for forureningsovervågningen af de danske farvande. Hvad mener han om udviklingen og myndighedernes mulighed for regulering? Og kan han give et bud på hvordan vi får livet tilbage i fjorden? 

 13.45 – 14.00 Kaffe og te  

 14.00 – 14.45 Borgmester Karina Vincent er inviteret til at fortælle om kommunens politiske muligheder for at redde livet i Fjorden. Hun søgte at etablere ” Fjordnettet”, et netværk bestående af de kommuner der har kyst ned til fjorden. Hvad er meningen med netværket og hvordan er det gået? Hun vil også gøre os klogere på hvordan samarbejdet med landmændene om at begrænse udledningerne til vandmiljøet forløber.

 14.45- 15.00 Afrunding og spørgsmål. 

Pris 100 kr pr person inklusiv frokost med strandkrabbe suppe og andet godt fra havet. Tilmelding ved betaling til MobilPay nummer 4913CW.

Arrangementet er i samarbejde med DNO

https://www.facebook.com/events/s/temadag-om-isefjordens-tilstan/1443957032892321/

Tidligere aktiviteter

Exploring food and Cities with Carolyn Steel

Saturday, September 30th 2023 18.00-20.00 we have the honour of hosting Carolyn Steel for a talk about food and cities.

During the evening, we will explore and discuss the role that farmers markets play in making local, seasonal, and fresh food more accessible in cities while bridging the knowledge gap from farm to fork and building resilient communities in public, urban spaces. This event is organised by Grønt Marked and Slow Food Danmark, as part of a series of events to highlight and celebrate the work done by the winners of the 2023 Slow Food Danmark Awards. Join us for an evening of thought-provoking discussion and inspiration. All proceeds from the ticket sales on this event go to raising funds for Grace Kbh, who aim to provide shelter, support and love for people living in the streets of Copenhagen. Read more about Grace Kbh here: https://www.blaakors.dk/…/vaeresteder/grace-i-koebenhavn

Buy your tickets here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/24/

Fish and Chips at Lille Bakery
After the talk, there will be fish and chips at Lille Bakery! You can purchase your tickets for the fish and chips here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/26/

About Carolyn Steel
Carolyn is a distinguished author, architect, and educator whose work has left an indelible mark on how we perceive and interact with our urban surroundings. Her critically acclaimed books, “Hungry City: How Food Shapes Our Lives” (2008) and “Sitopia: How Food Can Save the World” (2020), have been translated into 15 languages, offering readers profound perspectives on the significance of food in our lives. Carolyn’s concept of ‘sitopia’ (food-place) has garnered international recognition and resonated across diverse fields, from academia to design, industry, and the arts.

For more information about Carolyn Steel and her work, go to www.carolynsteel.com

2. september 2023 | Besøg pa Yduns Have

2. september 2023 | Besøg pa Yduns Have

Slow Food Danmark fejrer vinderen af Diplom 2023 : Yduns Have. Vi holder en langbordmiddag på den idylliske gård på Samsø. Middagen foregår som en del af Økologisk Høstmarked på Samsø.

Der bliver serveret en lækker middag, tilberedt over bål med udgangspunkt i afgrøderne fra Yduns Have. Vi tilbyder endvidere gæsterne at overnatte i bjælkehytter ved Stavns Fjord og gå med på en markvandring på gården om søndagen (den 3. septmber).

8. maj 2023 | Regenerativt Jordbrug Community Potluck

8. maj 2023 | Regenerativt Jordbrug Community Potluck

[English below]

Dansk

mandag d. 8. maj, kl 17.30

Amagerbro, København (privat adresse gives til de tilmeldte, når datoen nærmer sig)

Vær med for en sammenskudsgilde med Slow Food’s Regenerativt Jordbrug Community d. 8. maj kl 17.30. Vi har lige afsluttet vores 5-måneders studiekreds og ønsker at blive ved med at mødes for at se, hvordan vi kan fortsætte med at lære om og deltage i regenerativt jordbrug i Danmark. Både dansk og engelsk vil tales.

Tag en ret med til deling med 2-4 personer. Idéen er at vi prøver at lave så meget som muligt af regenerative råvarer og støtte producenterne. Kig på vores fælles ressource list for at se, hvordan du kan skaffe råvarerne.

Indgang er ellers gratis. Tag gerne drikkevarer med, hvis du vil have noget andet end vand. Tilmeld dig via NemTilmeld.

English

Monday, May 8th, 17.30

Amagerbro, Copenhagen (private address provided to those signed up when the date is closer)

Join us for a potluck with Slow Food’s Regenerative Agriculture Community on the evening of May 8th at 17.30. We just finished up our 5-month study circle and want to keep coming together to see how we can continue learning about and participating in growing regenerative agriculture in Denmark. Both Danish and English will be spoken.

Take a dish with you to share with 2-4 people. The idea is to try to cook as much as possible with regenerative products and support the producers. Take a look at our shared resource list to see how you can find the products.

Entrance is otherwise free. Bring your own drinks if you’d like something other than water. Sign up via NemTilmeld.

1. oktober 2023 | Æbledag i Aarhus

1. oktober 2023 | Æbledag i Aarhus

Søndag den 1. oktober 2023, kl 13.00-17.00
på Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand

Slow Food Danmark vil gerne sætte fokus på sæsonens råvarer og inspirere til hvad havens æbler kan bruges til.

Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand er en gammel nedlagt æbleplantage, hvor de gamle æbletræer stadig står, op det er denne have, der danner rammen om en eftermiddag i æblets tegn.

Aktiviteter kl 13.00-17.00

  • Man er velkommen til at plukke og samle æbler til eget brug, medbring evt. selv pose/kurv.
  • Hør om havens æblesorter, der er nogle af de samme der er optaget fra Danmark i Ark of Taste der er Slow Foods internationale katalog over unik og lokal mad fra hele verdenen.
  • Vær med til at presse æbler til most, medbring gerne flasker, der kan også købes glasflasker på stedet, hvis man gerne vil have rå æblemost med hjem, bemærk at holdbarheden ikke er ret lang.
  • Der tilbydes smagsprøver på blandt andet hjemmelavet æblecider, æblesnaps, tørrede æbleringe, æblekage og dertil kaffe og saftevand.
  • Hør mere om hvad Slow Food er og hvordan du kan blive medlem og være med i det verdensomspændende netværk og interesseorganisation der arbejder for god, ren og bæredygtig mad og landbrug.

Påklædning efter vejret, da mange af aktiviteterne er udendørs.

Arrangementet er åbent for alle og er gratis.

27. februar 2023 | Slow Food Coffee Coalition

27. februar 2023 | Slow Food Coffee Coalition

Monday, 27 February, 2023 from 18.30-21.30 / Mandag d. 27. februar 2023 kl. 18.30 til 21.30
Nordic Roasting Co. | Uplandsgade 70 A, 2300 København S
*This event is in English.*
*Beskrivelse på dansk nedenfor.*

 

The Slow Food Coffee Coalition (SFCC): is ‘good,’ ‘clean,’ and ‘fair’ the only way we have to save the future of coffee? Meeting with Cesar Marin from La Chacra D’Dago, a biodynamic coffee farm in Peru

Nordic Roasting Co., roastery of the SFCC, together with Slow Food Denmark are organizing an event about SFCC in Copenhagen on the 27th of Feb. Special Guest: Cesar Marin, the producer from la Chacra D’dago, part of the Slow Food Community Villa Rica Sustainable Coffee in Perù.

Program:

  • 18:30-18:45 Welcome coffee from la Chacra D’Dago (Peru)
  • 18:45-18:55 Intro about Nordic Roasting (Francesco) and Slow Food Danmark (Kim)
  • 18:55-19:10Why the coffee supply chain is broken (Francesco and Kim)
  • 19:10-20:00 What are the challenges the SFCC is trying to address and how Good Clean and Fair coffee can be a solution to fix these challenges. The experience from the field: Cesar Marin coffee producer from the Biodynamic farm Chacra D’Dago in Peru will share with us what are the challenges and the benefits of running regenerative agriculture in a tropical country.
  • 20:00-20:15 Break
  • 20:15-20:45 The tools of the SFCC : the Manifesto, the Partipatory Guarantee System, training and promotion (the SF Snail as a trademark to be used on product, a revolution for the SF movement)
  • 20:45-21:05 Coffee cupping of the coffees from the SF coffee coalition (besides the lots from la Chacra D’Dago/Peru roasted by Nordic Roasting we will introduce 2/3 coffees from the coalition (Mexico and perhaps Honduras)
  • 20:05-21:30 Q&A and closing
Sign up here by 22 February.
———————-

Danskerne drikker rigtig meget kaffe! Men hvad er god, ren og retfærdig kaffe? Mød kaffeavleren Cesar Marin fra Peru og hans danske importør, Francesco Impallomeni fra Nordic Roasters – begge en del af Slow Food Coffee Coalition. De fortæller og besvarer spørgsmål om det, de selv kalder en kaffe-revolution – en måde at handle og producere kaffe på, der tager hånd om både de sociale og miljømæssige dilemmaer.

Francesco har livslang erfring med Slow Foods kaffeprojekter og er med i Slow Food Coffee Coalition. Og Cesar Marin fra La Chacra D’Dago fortæller historien fra kaffeavlerens perspektiv.

Vi kommer selvfølgelig også til at smage kaffe fra Coffee Coalition – fra Peru, Mexico og (måske) Honduras.

Arrangementet foregår på engelsk.

Tilmeld dig her inden den 22. februar.
14. marts 2023 | Studiekreds med vores Regenerativt Landbrug Community

14. marts 2023 | Studiekreds med vores Regenerativt Landbrug Community

Suhrs Højskole – Lab Lokalet – Pustervig 8, 1126 København

Tirsdag d. 14. marts 2023 kl. 18:00 til 21:30

Vi samler en gruppe nysgerrige, mennesker, som har lyst til at udforske og fordybe vores forståelse af regenerativt landbrug.

Femte og sidste gang i denne sæson nærmer sig hastigt –  d. 14. marts 2023 kl 18 – 21.30 (bemærk ændret tid)

Indtil nu i studiekredsen har vi haft besøg af regenerative kød, æg og grønsagsproducenter – fra ÅholmgårdSøagergård og Lindegården, og i  januar fortalte Sarah Hellebek, fra Den Regenerative Jordbrugsskole , hvordan dansk jordbrug kan udvikles i en mere regenerativ retning. Sidste gang fortalte Grønt Marked og Linne fra Mosegården, om afsætningskanaler.

Denne gang er temaet hvad vi ‘almindelige’, interesserede spisende – selv og evt. sammen – kan gør for at støtte mere regenerative produktion her i landet.

Vi får besøg af Cindie Christiansen fra Foodprint Nordic, som fortæller om deres arbejde med restauranter, som lægger en lille merudgift på maden, som så går til at støtte regenerative dyrkere. Derefter snakker vi med en af de producenter, vi har haft med, for at høre om, hvad slags støtte, de evt. har brug for. Efter middagen samler vi op og snakker sammen om, hvad vi gør herfra.

Programmet er:

Bemærk ændret tid – 18 – 21.30 – da Suhrs bruger lokalet indtil 17.30.

  • 18.00 Velkomst og intro
  • 18.15 Cindie Christiansen og en producent fortæller
  • 19.30 Middag af regenerative produkter
  • Under middagen er der tid til uformel snak.
  • 20.15 Opsamling og hvad gør vi nu?
  • 21.00 afslutter vi.

Oplæggene er på dansk og engelsk

Tilmeld her: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/20/

 

Vil du være med til madlavning denne gang? 

Så send en mail til kimmuhlhahn@gmail.com og gina@heirloomfoodproject.com seneste den 10. marts, så vi kan lave en madplan.

Fælles Ressource List

Vores fælles ressource list, hvor man kan finde info om, hvor at købe regenerative produkter, vokser. Måske kender du et sted, der skal skrives på? Der findes også en liste af ressourcer til læsning/uddannelse (som en anden tab i samme dokument), hvor man kan lære mere. Meningen er at alle har lov til at tilføj produkter/ressourcer–og sammen, skaber vi en brugbar dokument.

Et link til listen findes også nu på hjemmesiden: https://slowfood.dk/communities/.

 

Har du lyst til at lære mere om Slow Food Danmark?

Sæt kryds i kalenderen:

  • *Slow Food i Danmarks Generalforsamling den 29. marts,* hvor vi snakke om vores planer og dele også læring fra denne studiekreds

 

Vi håber at vi ses!

Studiekredset er et aktivitet i vores nystartet Regenerativt Jordbrug Community og formålet er at samle en gruppe nysgerrige, mennesker, som har lyst til at udforske og fordybe vores forståelse af regenerativt landbrug, herunder hvordan vi kan tænke på dets rolle i en klimavenlig kost.

Vi møder fem aftener i efterår og vinter i København for at høre fra/snakke med eksperter og blive klogere forbrugere.

Hver gang spiser vi middag, som er lavet med regenerative produkter.

Vær med til én, eller vær med til alle.

Vi glæder os til at se jer!

bedste hilsener
Kim og Gina

___________

Om Slow Food Communities:

Slow Food Danmark er for mad-nørder. Vi arbejder i så kaldte communities – eller arbejdsgrupper – på tværs af landet. Her vil medlemmer og forskellige fagfolk mødes og blive klogere på emnet. Formålet er at vide noget og at være klædt på til at fremme vores synspunkter om Danmarks og Verdens mad-fremtid. Du kan tilmelde dig et community ved at rette henvendelse til tovholderen.

kontakt Kim Mühlhahn – kimmuhlhahn (a) gmail.com

29. marts 2023 | Slow Food Danmarks ordinære generalforsamling

29. marts 2023 | Slow Food Danmarks ordinære generalforsamling

onsdag den 29. marts kl. 17

Mødested: Copenhagen Food Space, Slagtehusgade 11, København V (i Kødbyen)

Slow Food Danmarks ordinære generalforsamling med kaffe og hjemmebag og dagsorden iflg. vedtægterne. Deltagelse er gratis – ønsker du at blive hængende bagefter og spise med, skal du købe billet (se længere nede).

Vi skal vælge forperson og bestyrelse og tale om det forgangne og det kommende år – især om de nye Slow Food-diplomer, som vi uddelte for første gang i december 2022 og som fremover skal uddeles hvert år. DU kan være med til at nominere og bestemme, hvem der skal have diplom næste år.

Efter de formelle punkter fortæller Kim Mühlhahn og Gina Lorubbio fra bestyrelsen om en anden af årets nyskabelser, nemlig Studiekredsen om Regenerativt Jordbrug, som har kørt fem gange henover vinteren. Fokus er både på studiekredsen som arbejdsform og på hvad vi lærte undervejs – tror vi på en global regenerativ fremtid?

Der er spisning efter GF og vi serverer et hjemmelavet, regenerativt måltid.  For maden opkræver vi 100 kr.

Tilmeld dig her seneste fredag den 24. marts:

https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/21/

20. november 2022 | Fermenterings workshop med Søren Holt i Odsherred

20. november 2022 | Fermenterings workshop med Søren Holt i Odsherred

sondag den 10. november 2022 kl. 14.00-16.00
Egebjerg Bylaug, Egebjerg Hovegaden 30, Nykøbing Sjælland

”Kun fantasien sætter grænser”

Odsherred Inspirationsmarked inviterer sammen med Egebjerg Bylaug til en kreativ eftermiddag i skolekøkkenet på Egebjerg skole. Her skal vi høre Søren Holt fra Kildehusene dele ud af sine mange års erfaringer med at fermentere alt fra frugt og bær til rodfrugter, grøntsager og blade. Han giver også tips til hvornår og hvordan du stopper processen, der hvor du synes det smager guddommeligt eller tåleligt alt efter smag og behag. Nemt, – og en biologisk metode der er blevet benyttet siden tidernes morgen… I dag en anerkendt metode til at holde mavens mikrobium sundt.
Du skal medbringe rivejern, skål, spækbræt og evt. din ynglings kniv, sammen med de grøntsager, kål, rodfrugter, frugter, bær og krydderurter du har lyst til at arbejde med. Samt rene glas til at opbevarer herlighederne i…
Pris 150 kr som betales senest lørdag d 19. november med mobil pay til: 9735DY
Tilmeldingen slutter ved max 25 personer.
Mere information på Facebook.
Jeg er med som Sørens hjælper, og vil byde på fermenteret lokal grøn te fra forskellige kilder.
På gensyn
Maibrit Ahasverus
1.-3. september 2022 | Terra Madre Nordic

1.-3. september 2022 | Terra Madre Nordic

Welcome to Terra Madre Nordic and Nordic Artisan Food Awards on September 1-3, Stora Skuggan, Stockholm

During the first week in September 2022, Terra Madre Nordic, a Nordic meeting place for both producers and consumers with a common interest in sustainable food production, consumption and food culture will take place. At the same time the Nordic Artisan Food Awards, NAFA, will take place for the first time ever. For the competition, artisan food producers from all over the Nordic region are invited to compete.

Read more on the official website.

If you’re an eater, artisan, farmer, food media person, and more – and you have an interest in joining Slow Food Danmark in going to Stockholm, please contact Jannie Vestergaard: terramadrenordic@gmail.com, tel. +45 25 47 09 86.

11. september 2022 | Inspirationsmarked i Odsherred

11. september 2022 | Inspirationsmarked i Odsherred

Den 11. september vender Inspirationsmarkedet tilbage. Her kan du finde specielle lokale produkter, som du ikke finder andre steder, de bliver nemlig kun produceret med henblik på dette ene marked af overskuddet fra haven og gården.

Vi ses den 11. september 2022 Kl. 10-15 på Toftegården, Egebjergvej 257, 4500 Nyk.Sj