Vedtægter

VEDTÆGTER FOR SLOW FOOD DANMARK NETVÆRKET

Vedtægter  

Slow Food International har ingen specifikke krav til vedtægter for deres lokale foreninger, Slow  Food Communities eller Convivia. Det er tilstrækkeligt, at foreningen følger de til enhver tid  gældende regler og formål for Slow Food Communities eller Convivia (The Protocol for Slow Food  Convivia) og Slow Food internationale statutter (Slow Food International Statute) samt det øvrige  regelsæt angivet af Slow Food.  

Disse vedtægter er baseret på Slow Foods regelsæt og skal tydeliggøre foreningens formål og  demokratiske struktur over for medlemmerne. Samtidig skal vedtægterne opfylde krav fra de  danske banker og institutioner, så der kan oprettes en foreningskonto og drives projekter mm.  

Ved generalforsamlingen i 2021 blev det vedtaget at ændre foreningens navn til Slow Food  Danmark. Dette skete samtidig med, at øvrige convivier i Danmark blev nedlagt. Fremover  eksisterer der således kun et Slow Food convivium i Danmark.  

Ved generalforsamlingen 2022 ændredes foreningens navn til Slow Food Danmark netværket. Endvidere vedtoges en mindre rettelse til dagsorden for generalforsamlingen (§9), så regnskabet både skal fremlægges for og godkendes af generalforsamlingen.

  • 1. Foreningens navn 

Foreningens navn er Slow Food Danmark Netværk, og er en del af Slow Foods bevægelsens organisatoriske  struktur. Foreningens hjemsted følger adresse i Danmark hos den til enhver tid siddende  forperson.  

  • 2. Foreningens formål  

Med udgangspunkt i det forpligtende fællesskab er formålet med foreningens arbejde at: 

  1. værne om retten til nydelse, respekt for livets rytmer og harmoni med naturen
  2. sætte fokus på emner der er forbundet med fødevarer med kulturel værdighed og  velsmag  
  3. sætte fokus på politiske problematikker ifm. en bæredygtig fødevareproduktion og  fødevaresystem.  
  4. identificere fødevarer og produktionsmetoder, der er knyttet til et særligt geografisk  område – for at bevare denne særlige diversitet – og fremme disse  
  5. sammenkæde etik og nydelse ved at sætte fokus på forskellige smagsoplevelser,  oprindelige fødevarer og deres produktion, småskala produktion og små producenter,  bæredygtig produktion i fiskeri og landbruget  
  6. fremme biodiversiteten. Herunder opsamling af viden om truede planter, dyr og produkter  som kan indgå i ”Arken” (Ark of taste), , beskyttelse af plante og dyrearter, bevarelse af  oprindelige produktionsmetoder mv.  
  7. undervise – drive lærende processer om gastronomi, smag, produktion og biodiversitet for  at formidle og udbrede ovenstående ideer på skoler, ved arrangementer, i foreninger mv.  
  • 3 Generelle regler og opgaver 
  1. Foreningen følger de til enhver tid gældende regler og formål for Slow Food bevægelsen  
  2. Foreningen er et lokalt Community (lokalafdeling) af Slow Food International og har  følgende opgaver: 
    1. at fremme Slow Food bevægelsens filosofi i Danmark  
    2. at arbejde for en bred forankring i Danmark gennem medlemmer og samarbejder;  
    3. at udvikle foreningens organisatoriske synlighed, ved bl.a. at hverve medlemmer;  
    4. at etablere relationer og samarbejde med offentlige instanser, gastronomiske  sammenslutninger, producentorganisationer, foreninger eller sammenslutninger  der værner om miljøet, skoler og uddannelsesinstitutioner, m.fl., der kan bidrage til  udviklingen af bæredygtigt landbrug og fiskeri og viden om fødevareproduktion;
    5. at opretholde samarbejdende relationer til andre Communities (lokalafdelinger);
    6. at tage initiativ til, og fremme aktiviteter der støtter bevægelsens internationale og  nationale aktiviteter og projekter.
    7. at samarbejde med andre organisationer og virksomheder med tilsvarende eller  komplementære værdier for at skabe øget viden og opmærksomhed omkring  foreningens værdier.
    8. at indgå i projektsamarbejder og ansøgninger for at kunne være del af projekter og  initiativer, der fremmer foreningens værdier og skaber opmærksomhed om  foreningens sag.
  • 4. Medlemskab 
  1. Som medlem optages alle personer som støtter foreningens formål. Der er mulighed for at  optage personligt og/eller familiemedlemskab  
  2. Alle medlemmer af en Slow Food Community (lokalforening) er automatisk medlem af  Slow Food International  
  3. Alle medlemmer kan frit skifte medlemskab mellem Communities. Meddelelse om skifte  skal ske til begge communities forpersoner eller kasserer.  
  4. Medlemskab oprettes og fornyes på foreningens hjemmeside (slowfood.dk). Når et  medlem optages i foreningen, modtager vedkommende et medlemskort og andet relevant  materiale fra Slow Food International.  
  5. Medlemmerne er underkastet foreningens vedtægter, således som de er udformet ved  indmeldelsen, og således som de til enhver tid vil være det som følge af senere  tilkommende ændringer og tilføjelser.  
  6. Ophør af medlemskab kan ske ved manglende indbetaling af kontingent eller ved skriftlig  henvendelse til kassereren. Indbetalt medlemskontingent refunderes ikke.  
  • 5. Anvendelse af Slow Food logoet 
  1. Navnet Slow Food og Slow Food logoet (en snegl) er et juridisk beskyttet varemærke. Slow  Food International har autoriteten til at lade foreningen anvende varemærket Slow Food i  henhold til gældende regler for anvendelse af Slow Food logoet.  
  2. Foreningen skal til enhver tid følge Slow Foods regelsæt om anvendelse af Slow Food  navnet og Slow Food logoet.  
  3. Foreningen må kun anvende Slow Food navnet og logoet i forbindelse med foreningens  officielle navn Slow Food Danmark Netværk, og kun for fremme af initiativer for foreningen.  
  4. Anvendelse af Slow Food navnet og logoet for personlige eller kommercielle grunde er  forbudt. 
  5. Autorisationen til at anvende navnet Slow Food og Slow Food logoet gives af Slow Food  International til forpersonen. Forpersonen har ansvaret for at anvendelse sker efter  gældende regler.  
  6. Slow Food International kan til enhver tid fratage foreningen retten til at anvende Slow  Food navn og logo, såfremt gældende regler ikke overholdes.  
  • 6. Hæftelse 
  1. For foreningens forpligtigelser hæfter alene foreningens formue. Foreningens medlemmer  har intet personligt ansvar.  
  2. Foreningen tegnes af forpersonen. Ved økonomiske dispositioner over 3000 kr. kræves  bestyrelsens accept via beslutningsreferat eller mail. Beslutninger træffes ved flertal i  bestyrelsen. Køb, salg eller pantsætning af fast ejendom skal godkendes af  generalforsamlingen. Ligeledes skal enhver låneoptagelse godkendes af generalforsamlingen.  
  • 7. Tilvejebringelse af kapital 
  1. Kontingentet fastsættes af Slow Food International hvert år.  
  2. Bestyrelsen har bemyndigelse til at ansøge om midler fra aktuelle sponsorer, fonde o.l.  
  3. Bestyrelsen har bemyndigelse til at anvende egenkapital til finansiering af aktiviteter som  ligger indenfor foreningens formål.  
  • 8. Regnskab 
  1. Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.  
  2. Kassereren fører regnskab i overensstemmelse med god regnskabsskik og fremlægger  årsregnskab og beretning til generalforsamlingen. Årsregnskabet revideres af en på  generalforsamlingen valgt revisor.  
  • 9. Ordinær generalforsamling 
  1. Den ordinære generalforsamling er inden for rammerne af lovgivning og retspraksis Slow  Food Danmark Netværks øverste myndighed.  
  2. Den ordinære generalforsamling skal finde sted inden maj måned hvert år.  
  3. Stemmeberettigede er alle medlemmer med gyldigt medlemskab, der senest en måned  inden generalforsamlingens afholdelse er blevet medlemmer af foreningen.  Familiemedlemskaber har to stemmer. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.  
  4. Forslag fra medlemmerne må for at blive behandlet være indgivet til forpersonen senest 2  uger før generalforsamlingen. Forslag der indkommer senere, henvises til behandling  under eventuelt.  
  5. Indkaldelse til ordinær generalforsamling med angivelse af dato, tid og sted udsendes via  e-mail til medlemmerne senest 4 uger før generalforsamlingens afholdelse. Dagsorden  med indkomne forslag udsendes til medlemmerne via e-mail senest 7 dage før. Revideret  regnskab fremlægges til generalforsamlingen og kan efterfølgende rekvireres af  foreningens medlemmer ved henvendelse til foreningens kasserer. Er der særlige forhold  til behandling, skal der med dagsordenen følge en redegørelse for forslagenes indhold.   
  6. På hver ordinær generalforsamling skal følgende punkter behandles:  
    1. Valg af ordstyrer og stemmetæller  
    2. Forpersonens beretning
    3. Fremlæggelse og godkendelse af foreningens reviderede regnskab  4. Indkomne forslag  
    4. Fremlæggelse af det kommende års budget 
    5. Valg af forperson (hvert 2 år, ulige år)  
    6. Valg af bestyrelsesmedlemmer (op til 4 medlemmer i lige år og op til 3 i ulige år)  
    7. Valg af suppleant (hvert år)  
    8. Valg af revisor og revisorsuppleant (hvert år)  
    9. Orientering om det kommende års aktiviteter  
    10. Eventuelt    
  7. Generalforsamlingen vælger selv sin ordstyrer. Bestyrelsen udpeger en person til at skrive  referat fra generalforsamlingen.  
  8. Afstemninger afgøres ved simpelt flertal. Afstemninger ved personvalg foregår altid  skriftligt, med mindre, der kun er foreslået det antal kandidater, der skal vælges, medens  øvrige afstemninger på generalforsamlingen kan foretages ved håndsoprækning, med  mindre der forlanges skriftlig afstemning. Optælling af stemmer foretages af mindst to af  forsamlingen valgte stemmetællere.  
  9. Ved afstemning betragtes blanke og ugyldige stemmesedler som ikke afgivne.
  10. Under eventuelt kan behandles alt foreningen vedrørende, men der kan ikke træffes  beslutninger.  
  11. Referat fra generalforsamlingen underskrives af forperson og referent.  
  • 10. Ekstraordinær generalforsamling 
  1. Ekstraordinær generalforsamling kan afholdes, når bestyrelsen finder det nødvendigt, og  skal afholdes, når mindst en 1/3 del af medlemmerne fremsætter skriftlig begrundet anmodning om det overfor forpersonen. Generalforsamlingen afholdes senest 4 uger efter  modtagelsen af anmodningen  
  2. Indkaldelsen sker skriftlig med to ugers varsel med angivelse af motiveret dagsorden. Der skal forløbe mindst 14 dage mellem to generalforsamlinger  
  • 11. Bestyrelsen 
  1. Forperson og bestyrelse vælges på den ordinære generalforsamling og består af  forperson og mindst 4 medlemmer (op til 7 medlemmer) samt op til 5 suppleanter.  Forperson og bestyrelsesmedlemmer vælges for 2 år ad gangen.  
  2. Forpersonen og bestyrelsesmedlemmer kan maksimalt sidde i bestyrelsen i 3  sammenhængende valgperioder. Såfremt at ¾ flertal til generalforsamlingen beslutter det,  kan forperson og bestyrelsesmedlemmer sidde i fire eller flere sammenhængende  valgperioder.  
  3. Hvis et bestyrelsesmedlem udtræder i perioden mellem generalforsamlingerne, indtræder suppleanten frem til førstkommende generalforsamling, hvor nyvalg finder sted.  
  4. Bestyrelsen leder foreningen i overensstemmelse med Slow Foods regelsæt, gældende  lovgivning, nærværende vedtægter og generalforsamlingens beslutninger.
  5. Bestyrelsen konstituerer sig med kasserer og næstforperson og bestemmer selv, hvilke  øvrige poster der skal være. 
  6. Forpersonen sammenkalder bestyrelsen, leder dens forhandlinger og drager omsorg for, at  der føres protokol over bestyrelsens beslutninger. Forpersonen repræsenterer foreningen  udadtil.  
  7. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dens medlemmer er til stede.  Afstemninger afgøres ved almindeligt stemmeflertal (flest stemmer). I tilfælde af  stemmelighed er forpersonens stemme udslagsgivende.  
  8. Flertallet af bestyrelsen kan forlange, at der afholdes bestyrelsesmøde senest i løbet af 14  dage, efter at man skriftligt har anmodet forpersonen herom.  
  • 12 Vedtægtsændringer 
  1. Ændringer og tilføjelser til vedtægterne kræver, at mindst to tredjedele af de afgivne  gyldige stemmer er afgivet for forslagene samt at de ønskede ændringer er i  overensstemmelse med Slow Foods regelsæt.  
  • 13 Opløsning 
  1. Foreningen kan opløses, når dette besluttes af to hinanden følgende generalforsamlinger  med mindst to og højst fire ugers mellemrum, således at to tredjedele af de på hver  generalforsamling afgivne gyldige stemmer afgives for opløsning.  
  2. Til generalforsamlingerne om foreningens opløsning skal der sendes skriftlig indkaldelse til  alle foreningens medlemmer via e-mail..  
  3. Ved foreningens opløsning skal foreningens eventuelle formue gå til Slow Food i Norden  tilfælde af at denne forening ikke eksisterer, skal formuen gå til et af Slow Food Internationals hjælpeprojekter.  

Vedtægter med navneforandring og ændring i §9 stk. 3  blev enstemmigt vedtaget på Slow Food Danmarks generalforsamling  d. 27. april 2022.