Slow Food Diplomer 2025
Søndag den 8. december 2024 – formiddag
Grønt Marked på Litauens Plads, København V
År 2024 slutter med en fejring. Vi uddeler for 3. gang Slow Food Diplomer. Formålet er
- at synliggøre lødige producenter og spisesteder
- at styrke netværket blandt små stærke madaktører
Det er altså et skulderklap til nogle af dem, som arbejder ud fra et værdisæt med fokus på god, ren og retfærdig mad. Det skal smage godt, og arbejdet skal gøres samvittighedsfuldt og med umage. Vi ser også gerne, at det er aktører som bruger kræfter på formidling. Årets nominerede ligger spredt over hele landet, og det viser, at spændende ting spirer og gror…
I år står Sandra Willumsen i spidsen for juryen, hun er ildsjæl, frugtplantageejer og meget andet. Overrækkelsen af diplomer med oplæg fra vinderne foregår søndag den 8. december om formiddagen på Grønt Marked. Følg med på Facebook og Instagram, så kommer programmet for dagen snart.
Slow Food Sammenskudsmiddag / Bimonthly Potluck Dinner January
Onsdag d. 15. januar 2025 kl. 17:30 – 21:00
I København, nær metro
Mennesker mødes over et godt måltid mad. Viden bliver delt. Nye tanker og ideer opstår… Kom med, når Slow Food Danmark for anden gang inviterer til gratis sammenskudsmiddag, hvor vi deler tanker og viden om Slow Food og forandringen af fødevaresystemet.
Inden middagen fortæller ét af Slow Food medlemmerne om det, der ligger ham/hende på hjerte. Denne gang gang er emnet olivenolie, og Rie Boberg præsenterer sæsonens helt friske olie i en lille smagning. Den er fra hendes olivenlund i Toscana.
Alle er velkomne, man behøver ikke at være medlem.
Tilmeld dig her (gratis) – og læs om vores sammenskudsmiddag
[English]
People meet over a delicious meal. They share knowledge. New thoughts and ideas arise. Please join us, when Slow Food Denmark invites you to a second, free potluck dinner, where we share thoughts and ideas about Slow Food and the change of the food system.
Before dinner one of the Slow Food members will share his/her knowledge about a topic at heart. This time Rie Boberg will present the season’s freshly pressed olive oil in a small tasting. The oil is from her own grove in Tuscany.
Everybody is welcome, it is not necessary to be a member.
De fantastiske kyllinger fra Gothenborg
Fredag d. 7. februar 2025 kl. 18:00 til 22:00
Slow Food Danmark er stolte over at kunne indbyde til denne middag med gode kyllinger fra Gothenborg, tilberedet af kokke fra SUBSTANS i Aarhus. Gothenborg Fjerkræ har modtaget Slow Food Danmarks diplom for 2024 som en madaktør, vi gerne vil give et klap på skulderen for deres mangeårige bundsolide indsats for at levere fjerkræ på fuglens præmisser i en kvalitet, der kan smages. Arrangementet præsenterer historien og visionerne bag Gothenborg – og så skal vi smage de lækre kyllinger tilberedt af Michelin-kokkene fra Substans.
Menuen er:
3 små snacks
Sprødt brød m lever, majs og kirsebær
Grillspyd af hjerte, svampe + merian
Tomat – andefedt – løg – basilikum
Hovedret
Confiteret kyllingelår. Grønne bønner – skind – æble. Kartoffel – rygeost – brøndkarse
Dessert
Blomme m. creme fraiche, havre og peber
Sted
Gothenborg
Gothenborgvej 3
8653 Them
Tilmeldingsfrist
Mandag d. 20. januar 2025 kl. 09:00
Tilmeld Link
https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/30/
Tidligere aktiviteter
Terra Madre After Party og Sammenskudsmiddag / Potluck
Odsherred Inspirationsmarked
Æbledag 2024
Søndag den 6. oktober 2024, kl 13.00-17.00 på Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand.
Slow Food Danmark vil gerne sætte fokus på sæsonens råvarer og inspirere til hvad havens æbler kan
bruges til.
Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand er en gammel nedlagt æbleplantage, hvor de gamle æbletræer stadig
står, op det er denne have, der danner rammen om en eftermiddag i æblets tegn.
Aktiviteter kl 13.00-17.00
- Man er velkommen til at plukke og samle æbler til eget brug, medbring evt. selv pose/kurv.
- Hør om havens æblesorter, der er nogle af de samme der er optaget fra Danmark i Ark of Taste der er Slow Foods internationale katalog over unik og lokal mad fra hele verdenen.
- Vær med til at presse æbler til most, medbring gerne flasker, der kan også købes glasflasker på stedet, hvis man gerne vil have rå æblemost med hjem, bemærk at holdbarheden ikke er ret lang.
- Der tilbydes smagsprøver på blandt andet hjemmelavet æblecider, æblesnaps, tørrede æbleringe, æblekage og dertil kaffe og saftevand.
- Hør mere om hvad Slow Food er og hvordan du kan blive medlem og
være med i det verdensomspændende netværk og interesseorganisation der arbejder for god, ren og bæredygtig mad og landbrug.
Påklædning efter vejret, da mange af aktiviteterne er udendørs.
Arrangementet er åbent for alle og er gratis.
ISEFJORDENS SIDSTE FISKER
billede fra Isefjordens sidste fisker – Egebjerg-Odsherred
En dag ved fjorden med fortællinger og fremtidsudsigter
Søndag den 2. juni 2024
Egebjorg Kultur- og Forsamlingshus, Ved Kirken 4, 4500 Nykøbing S
Hvad betyder Isefjorden for det lokale liv i Odsherred, og hvad betyder det levede liv langs kysten for fjorden?
Siden 80´erne har det ikke skortet på advarsler om, hvordan kvælstofudledning til Isefjorden kan ødelægge dens økologiske system. Fisk, fjordrejer, og nu i 2024 er ålegræsset og de kystnære brunalger næsten væk. Alligevel har politikerne endnu ikke gjort noget for at begrænse industrilandbrugets udledninger til kystmiljøet.
Program
10.00- 10.15 Ankomst
10.15 – 11.00 Nis Olssen bifangstfisker, tidligere journalist og medlem af Kystliv giver os et kulturhistorisk tilbageblik på livet langs kysten og livet i og på Isefjorden siden 1950´erne.
11.15 – 12.00 Jan Henningsen, civilingeniør og sportsdykker har gennem en årrække dykket ved Kongsøreskov og Sandskredet og filmet det fortryllende undervandslandskabs liv langs fjordens kyster. Han var en af de første der forsøgte at få myndighederne til at forstå at livet i Isefjorden er døende.
12.00 – 13.00 Frokost pause. Servering af forskelligt godt fra havet garneret med sprødstegt tang
13.00 – 13.45 Gunni Ærtebjerg, havbiolog, medlem af DNO og gennem 30 år ansat i Danmarks Miljøundersøgelser som ansvarlig for forureningsovervågningen af de danske farvande. Hvad mener han om udviklingen og myndighedernes mulighed for regulering? Og kan han give et bud på hvordan vi får livet tilbage i fjorden?
13.45 – 14.00 Kaffe og te
14.00 – 14.45 Borgmester Karina Vincent er inviteret til at fortælle om kommunens politiske muligheder for at redde livet i Fjorden. Hun søgte at etablere ” Fjordnettet”, et netværk bestående af de kommuner der har kyst ned til fjorden. Hvad er meningen med netværket og hvordan er det gået? Hun vil også gøre os klogere på hvordan samarbejdet med landmændene om at begrænse udledningerne til vandmiljøet forløber.
14.45- 15.00 Afrunding og spørgsmål.
Pris 100 kr pr person inklusiv frokost med strandkrabbe suppe og andet godt fra havet. Tilmelding ved betaling til MobilPay nummer 4913CW.
Arrangementet er i samarbejde med DNO
https://www.facebook.com/events/s/temadag-om-isefjordens-tilstan/1443957032892321/
Exploring food and Cities with Carolyn Steel
Saturday, September 30th 2023 18.00-20.00 we have the honour of hosting Carolyn Steel for a talk about food and cities.
During the evening, we will explore and discuss the role that farmers markets play in making local, seasonal, and fresh food more accessible in cities while bridging the knowledge gap from farm to fork and building resilient communities in public, urban spaces. This event is organised by Grønt Marked and Slow Food Danmark, as part of a series of events to highlight and celebrate the work done by the winners of the 2023 Slow Food Danmark Awards. Join us for an evening of thought-provoking discussion and inspiration. All proceeds from the ticket sales on this event go to raising funds for Grace Kbh, who aim to provide shelter, support and love for people living in the streets of Copenhagen. Read more about Grace Kbh here: https://www.blaakors.dk/…/vaeresteder/grace-i-koebenhavn
Buy your tickets here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/24/
Fish and Chips at Lille Bakery
After the talk, there will be fish and chips at Lille Bakery! You can purchase your tickets for the fish and chips here: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/26/
About Carolyn Steel
Carolyn is a distinguished author, architect, and educator whose work has left an indelible mark on how we perceive and interact with our urban surroundings. Her critically acclaimed books, “Hungry City: How Food Shapes Our Lives” (2008) and “Sitopia: How Food Can Save the World” (2020), have been translated into 15 languages, offering readers profound perspectives on the significance of food in our lives. Carolyn’s concept of ‘sitopia’ (food-place) has garnered international recognition and resonated across diverse fields, from academia to design, industry, and the arts.
For more information about Carolyn Steel and her work, go to www.carolynsteel.com
2. september 2023 | Besøg pa Yduns Have
Der bliver serveret en lækker middag, tilberedt over bål med udgangspunkt i afgrøderne fra Yduns Have. Vi tilbyder endvidere gæsterne at overnatte i bjælkehytter ved Stavns Fjord og gå med på en markvandring på gården om søndagen (den 3. septmber).
8. maj 2023 | Regenerativt Jordbrug Community Potluck
[English below]
Dansk
mandag d. 8. maj, kl 17.30
Amagerbro, København (privat adresse gives til de tilmeldte, når datoen nærmer sig)
Vær med for en sammenskudsgilde med Slow Food’s Regenerativt Jordbrug Community d. 8. maj kl 17.30. Vi har lige afsluttet vores 5-måneders studiekreds og ønsker at blive ved med at mødes for at se, hvordan vi kan fortsætte med at lære om og deltage i regenerativt jordbrug i Danmark. Både dansk og engelsk vil tales.
Tag en ret med til deling med 2-4 personer. Idéen er at vi prøver at lave så meget som muligt af regenerative råvarer og støtte producenterne. Kig på vores fælles ressource list for at se, hvordan du kan skaffe råvarerne.
Indgang er ellers gratis. Tag gerne drikkevarer med, hvis du vil have noget andet end vand. Tilmeld dig via NemTilmeld.
English
Monday, May 8th, 17.30
Amagerbro, Copenhagen (private address provided to those signed up when the date is closer)
Join us for a potluck with Slow Food’s Regenerative Agriculture Community on the evening of May 8th at 17.30. We just finished up our 5-month study circle and want to keep coming together to see how we can continue learning about and participating in growing regenerative agriculture in Denmark. Both Danish and English will be spoken.
Take a dish with you to share with 2-4 people. The idea is to try to cook as much as possible with regenerative products and support the producers. Take a look at our shared resource list to see how you can find the products.
Entrance is otherwise free. Bring your own drinks if you’d like something other than water. Sign up via NemTilmeld.
1. oktober 2023 | Æbledag i Aarhus
Søndag den 1. oktober 2023, kl 13.00-17.00
på Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand
Slow Food Danmark vil gerne sætte fokus på sæsonens råvarer og inspirere til hvad havens æbler kan bruges til.
Holmstrupgårdvej 31, 8220 Brabrand er en gammel nedlagt æbleplantage, hvor de gamle æbletræer stadig står, op det er denne have, der danner rammen om en eftermiddag i æblets tegn.
Aktiviteter kl 13.00-17.00
- Man er velkommen til at plukke og samle æbler til eget brug, medbring evt. selv pose/kurv.
- Hør om havens æblesorter, der er nogle af de samme der er optaget fra Danmark i Ark of Taste der er Slow Foods internationale katalog over unik og lokal mad fra hele verdenen.
- Vær med til at presse æbler til most, medbring gerne flasker, der kan også købes glasflasker på stedet, hvis man gerne vil have rå æblemost med hjem, bemærk at holdbarheden ikke er ret lang.
- Der tilbydes smagsprøver på blandt andet hjemmelavet æblecider, æblesnaps, tørrede æbleringe, æblekage og dertil kaffe og saftevand.
- Hør mere om hvad Slow Food er og hvordan du kan blive medlem og være med i det verdensomspændende netværk og interesseorganisation der arbejder for god, ren og bæredygtig mad og landbrug.
Påklædning efter vejret, da mange af aktiviteterne er udendørs.
Arrangementet er åbent for alle og er gratis.
27. februar 2023 | Slow Food Coffee Coalition
The Slow Food Coffee Coalition (SFCC): is ‘good,’ ‘clean,’ and ‘fair’ the only way we have to save the future of coffee? Meeting with Cesar Marin from La Chacra D’Dago, a biodynamic coffee farm in Peru
Nordic Roasting Co., roastery of the SFCC, together with Slow Food Denmark are organizing an event about SFCC in Copenhagen on the 27th of Feb. Special Guest: Cesar Marin, the producer from la Chacra D’dago, part of the Slow Food Community Villa Rica Sustainable Coffee in Perù.
Program:
- 18:30-18:45 Welcome coffee from la Chacra D’Dago (Peru)
- 18:45-18:55 Intro about Nordic Roasting (Francesco) and Slow Food Danmark (Kim)
- 18:55-19:10Why the coffee supply chain is broken (Francesco and Kim)
- 19:10-20:00 What are the challenges the SFCC is trying to address and how Good Clean and Fair coffee can be a solution to fix these challenges. The experience from the field: Cesar Marin coffee producer from the Biodynamic farm Chacra D’Dago in Peru will share with us what are the challenges and the benefits of running regenerative agriculture in a tropical country.
- 20:00-20:15 Break
- 20:15-20:45 The tools of the SFCC : the Manifesto, the Partipatory Guarantee System, training and promotion (the SF Snail as a trademark to be used on product, a revolution for the SF movement)
- 20:45-21:05 Coffee cupping of the coffees from the SF coffee coalition (besides the lots from la Chacra D’Dago/Peru roasted by Nordic Roasting we will introduce 2/3 coffees from the coalition (Mexico and perhaps Honduras)
- 20:05-21:30 Q&A and closing
Danskerne drikker rigtig meget kaffe! Men hvad er god, ren og retfærdig kaffe? Mød kaffeavleren Cesar Marin fra Peru og hans danske importør, Francesco Impallomeni fra Nordic Roasters – begge en del af Slow Food Coffee Coalition. De fortæller og besvarer spørgsmål om det, de selv kalder en kaffe-revolution – en måde at handle og producere kaffe på, der tager hånd om både de sociale og miljømæssige dilemmaer.
Francesco har livslang erfring med Slow Foods kaffeprojekter og er med i Slow Food Coffee Coalition. Og Cesar Marin fra La Chacra D’Dago fortæller historien fra kaffeavlerens perspektiv.
Vi kommer selvfølgelig også til at smage kaffe fra Coffee Coalition – fra Peru, Mexico og (måske) Honduras.
Arrangementet foregår på engelsk.
14. marts 2023 | Studiekreds med vores Regenerativt Landbrug Community
Suhrs Højskole – Lab Lokalet – Pustervig 8, 1126 København
Tirsdag d. 14. marts 2023 kl. 18:00 til 21:30
Vi samler en gruppe nysgerrige, mennesker, som har lyst til at udforske og fordybe vores forståelse af regenerativt landbrug.
Femte og sidste gang i denne sæson nærmer sig hastigt – d. 14. marts 2023 kl 18 – 21.30 (bemærk ændret tid)
Indtil nu i studiekredsen har vi haft besøg af regenerative kød, æg og grønsagsproducenter – fra Åholmgård, Søagergård og Lindegården, og i januar fortalte Sarah Hellebek, fra Den Regenerative Jordbrugsskole , hvordan dansk jordbrug kan udvikles i en mere regenerativ retning. Sidste gang fortalte Grønt Marked og Linne fra Mosegården, om afsætningskanaler.
Denne gang er temaet hvad vi ‘almindelige’, interesserede spisende – selv og evt. sammen – kan gør for at støtte mere regenerative produktion her i landet.
Vi får besøg af Cindie Christiansen fra Foodprint Nordic, som fortæller om deres arbejde med restauranter, som lægger en lille merudgift på maden, som så går til at støtte regenerative dyrkere. Derefter snakker vi med en af de producenter, vi har haft med, for at høre om, hvad slags støtte, de evt. har brug for. Efter middagen samler vi op og snakker sammen om, hvad vi gør herfra.
Programmet er:
Bemærk ændret tid – 18 – 21.30 – da Suhrs bruger lokalet indtil 17.30.
- 18.00 Velkomst og intro
- 18.15 Cindie Christiansen og en producent fortæller
- 19.30 Middag af regenerative produkter
- Under middagen er der tid til uformel snak.
- 20.15 Opsamling og hvad gør vi nu?
- 21.00 afslutter vi.
Oplæggene er på dansk og engelsk
Tilmeld her: https://slowfooddanmark.nemtilmeld.dk/20/
Vil du være med til madlavning denne gang?
Så send en mail til kimmuhlhahn@gmail.com og gina@heirloomfoodproject.com seneste den 10. marts, så vi kan lave en madplan.
Fælles Ressource List
Vores fælles ressource list, hvor man kan finde info om, hvor at købe regenerative produkter, vokser. Måske kender du et sted, der skal skrives på? Der findes også en liste af ressourcer til læsning/uddannelse (som en anden tab i samme dokument), hvor man kan lære mere. Meningen er at alle har lov til at tilføj produkter/ressourcer–og sammen, skaber vi en brugbar dokument.
Et link til listen findes også nu på hjemmesiden: https://slowfood.dk/communities/.
Har du lyst til at lære mere om Slow Food Danmark?
Sæt kryds i kalenderen:
- *Slow Food i Danmarks Generalforsamling den 29. marts,* hvor vi snakke om vores planer og dele også læring fra denne studiekreds
Vi håber at vi ses!
—
Studiekredset er et aktivitet i vores nystartet Regenerativt Jordbrug Community og formålet er at samle en gruppe nysgerrige, mennesker, som har lyst til at udforske og fordybe vores forståelse af regenerativt landbrug, herunder hvordan vi kan tænke på dets rolle i en klimavenlig kost.
Vi møder fem aftener i efterår og vinter i København for at høre fra/snakke med eksperter og blive klogere forbrugere.
Hver gang spiser vi middag, som er lavet med regenerative produkter.
Vær med til én, eller vær med til alle.
Vi glæder os til at se jer!
bedste hilsener
Kim og Gina
___________
Om Slow Food Communities:
Slow Food Danmark er for mad-nørder. Vi arbejder i så kaldte communities – eller arbejdsgrupper – på tværs af landet. Her vil medlemmer og forskellige fagfolk mødes og blive klogere på emnet. Formålet er at vide noget og at være klædt på til at fremme vores synspunkter om Danmarks og Verdens mad-fremtid. Du kan tilmelde dig et community ved at rette henvendelse til tovholderen.
kontakt Kim Mühlhahn – kimmuhlhahn (a) gmail.com