Søndag den 8. december 2023 uddelte Slow Food Danmark for 3. gang diplomer til prisværdige virksomheder, som vi gerne vil give en skulderklap. Vi nærmer os en tradition! Årets præmier går til tre producenter, som vi synes gør en forskel ift vores ambition om god, ren og retfærdig mad til alle. De er mere end fødevareproducenter – de formår på hver dages måde at skabe stærke fællesskaber omkring maden og dyrkningen. Et aspekt, som er meget vigtigt for forpersonen i årets jury, Sandra Villumsen:

Vi håber I vil være med til at følge og støtte vores præmierede producenter i det kommende år:

Halkær Kro ved Nibe. For at skabe et stærkt lokalt mad- og kulturfyrtårn der har fastholdt energien igennem mere end 30 år og dermed gennemført et generationsskifte med succes.  Se mere på www.halkaer.dk 

Peters Gartneri. For vedholdende og målrettet hele tiden at efterstræbe at forbedre driften i jordbruget i samvirke med lokale kræfter, offentlige myndigheder og forskere. Se mere på www.petersgartneri.dk 

Grønne Bønner v/Otto Ravn og Mia Boland  – for at løfte en kæmpe opgave fra små og unge landbrugeres skuldre ved at sikre stabil afsætning i byen. Se mere på www.gronnebonner.dk

Her kan du se et overblik over vinderne fra alle tre år

Har du spørgsmål eller brug for at vide mere – kontakt Slow Food Danmarks forperson Carsten Lunding, mobil 29261611, mail: forperson@slowfood.dk

 

OM SLOW FOOD DANMARKS PRÆMIERINGER

Fra 2022 vil Slow Food Danmark arrangere en årlig præmiering af en eller flere madaktører i forbindelse med Terra Madre-dagen i december. Præmieringen skal gælde for det kommende år og ske efter objektive, synlige kriterier.

I 2023 valgte Slow Food Danmarks bestyrelse vinderne; fra 2024 er bedømmelseskomitéen en blanding af bestyrelsesmedlemmer, tidligere vindere og samarbejdspartnere.

Objektive kriterier:

Begrundelserne koncentrerer sig om Slow Foods kerneværdier – god, ren og retfærdig mad.

God

Proces er omhyggelig, omsorgsfuld og præget af et helhedssyn. Forholder sig til aktuelle udfordringer.

Produkt indholder god smag, tekstur og håndværk.

Ren

Proces og produkt er økologisk og/eller på andre måder bæredygtigt.

Retfærdig

Proces er lokalbaseret, inddrager kræfter i nærheden. Understøtter arts-, sorts- og racediversitet iplante- og dyreavl. Undgår madspild.

Produkt prøver at udbrede god mad til folk der ikke tilhører de mest velstående.

Vores præmiering sker ud fra objektive kriterier om hvad der udgør god, ren og retfærdig mad. Det første og vigtigste kriterium er, at det smager godt. Vi belønner også aktører, der udover produktionen arbejder med formidling og fortælling ift deres produkt eller ydelse. Som tør stå ved deres råvare og ser den som del af et samlet økosystem (biodiversitet og artsdiversitet).

Ud over de objektive kriterier skal de præmierede foretagender komme med nye jemmesidenideer eller energi til madverdenen.  Vi præmierer virksomheder og enkeltpersoner, der er værd at holde øje med, som arbejder i samme retning som Slow Food  og som aktuelt har brug for medvind.l h

Typer af aktører:

Virksomheder og enkeltpersoner, der er i markedet med et produkt eller en service (enten engros eller detail).

Øvrige kriterier:

Når vi udvælger vinderne blandt de nominerede skal vi være opmærksomme på at sprede os f.eks. på forskellige kategorier (en primærproducent, en butik, et spisested hver gang) og på geografisk spredning.